15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn secol de viaţă

Un secol de viaţă

OLT. Un secol de viaţă, experienţe trăite şi povestite nepoţilor, strănepoţilor şi străstrănepoţilor. Multe sfaturi date din suflet, poveţe, gesturi simple şi aceeaşi claritate în exprimare. Anghelina Muşa, din localitatea Nicolae Titulescu, este o femeie încercată de viaţă, muncitoare, blândă. A dus un trai cumpătat, însă a fost lipsită de bucuria de a avea copii. A avut parte, în schimb, nepoţi, strănepoţi şi stră-strănepoţi care o iubesc şi o îngrijesc.

 

Diplomă de onoare pentru cei 100 de ani

 

Sărbătoare mare, vineri dimineaţă, în casa în care locuieşte bătrâna. Anghelina a închinat cu cei apropiaţi un pahar de şampanie. Femeia a primit din partea autorităţilor locale un premiu în valoare de 2.000 de lei, un tort şi o diplomă de onoare. Prezenţi la eveniment, reprezentanţii primăriei, preotul şi primarul localităţii, Gheorghe Tiutiu, i-au urat femeii multă sănătate şi viaţă lungă.

„Este un exemplu pentru toţi. Sunt mândru că am avut ocazia să îi urez «La mulţi ani!». Este o fiică a localităţii cu care ne mândrim, o femeie destoinică, vioaie, care nu a avut preget. În ciuda faptului că nu a avut totdeauna strictul necesar, ea a avut un suflet nobil şi cu credinţă în Dumnezeu a trecut prin toate“, a spus primarul localităţii, Gheorghe Tiutiu.

Pentru familia Muşa, orice prilej să se reunească în căsuţa din Nicolae Titulescu este o sărbătoare. Vineri s-au adunat să-i ureze Anghelinei sănătate şi zile câte o vrea Dumnezeu.

 

„Am fost 16 copii la părinţi, săraci, dar cuminţi“

 

Ochii celor strânşi în încăperea modestă în care ne-a primit sărbătorita s-au aţintit asupra ei. Anghelina Muşa a început să depene amintiri: „Mama mea a avut 16 copii. Nu a fost greu, dar nici uşor. Eram săraci, dar cuminţi. Munceam. Costum naţional, aşa cum se purta atunci nu aveam, pentru că eram prea săraci“.

Femeia a mai depănat amintiri despre munca la câmp în verile toride, despre anii trudiţi pe rând la boierii din comună, despre cum a trecut prin cele două războaie, dar şi despre Ceauşescu. Soţul ei, Tudor, a decedat în urmă cu vreo 30 de ani. Baba Richindoaca, aşa cum i se spune prin sat, a rămas în grija nepoţilor, căci nu s-ar fi descurcat singură, cu pensia ei de 100 de lei şi lipsită de vederea pe care şi-a pierdut-o acum vreo zece ani.

„O ajutăm noi. Mănâncă bine şi acum. Este sănătoasă. Cel mai mult îi plac dulciurile“, a spus unul dintre nepoţii femeii.

 

Secretul longevităţii

 

Preotul Ion Ioan este de părere că longevitatea sărbătoritei se datorează în mare parte cumpătării în alimentaţie şi consideră aniversarea celor 100 de ani un lucru deosebit. „Este un eveniment unic în viaţa mea ca preot al acestei parohii. Slujesc din 1985, dar până acum nu am mai participat la un eveniment similar. A fost o femeie curată, a participat mereu la slujbe cât a fost în putere, până acum vreo 17 ani. Nici acum, când anii grei s-au aşezat pe umerii ei, tot nu a uitat de Dumnezeu. M-a solicitat de foarte multe ori pentru împărtăşanie. Cumpătarea în alimentaţie cred că a ajutat-o foarte mult să ajungă la această frumoasă vârstă“, a spus preotul. Întrebată care este secretul longevităţii sale, Anghelina Muşa a spus simplu: „Numai Dumnezeu ştie cum am ajuns la această vârstă, pentru că am trecut şi prin rău, şi prin bine…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU